Mijn boeken

boek2

Vervloekt is de overkant

Marokko, eind jaren zestig. De zeer jonge Faris Skarmi groeit op in Askram, een klein dorpje vlakbij de Middellandse Zee. Steeds meer groeit in hem het verlangen om het primitieve en harde plattelandsleven in te ruilen voor een gerieflijker bestaan aan de overkant, Europa. Een bestaan waarin hij voldoende verdient om ook zijn familie uit de armoede te bevrijden. Tegelijkertijd voert hij een innerlijke strijd rond dat verlangen.

Maar door aanhoudende droogte en nog diepere armoede wordt een afscheid onvermijdelijk.
Hij vertrekt via een tussenstop in Tanger naar Barcelona, waar hij aan de slag gaat als hulpje in de bouw. Het leven in Europa valt hem zwaar. Zijn hooggespannen verwachtingen worden niet ingelost en het gemis van zijn vaderland en zijn dierbaren hakt er bij hem in. Hij besluit tijdelijk terug te keren naar zijn geliefde Askram, maar daar wacht hem een drama dat zijn leven voor altijd zal beïnvloeden.

Vervloekt is de overkant is gebaseerd op het leven van de vader van de schrijver.

De wolf van Askram

Chadli Skarmi, een geboren en getogen Amsterdammer, blinkt niet alleen uit op school, maar is ook een groot voetbaltalent. De toekomst lacht hem tegemoet, maar hij worstelt met het feit dat hij continu in de schaduw van zijn succesvolle vader moet leven. Met een vwo-diploma en een contract voor vijf jaar bij Ajax op zak, zoekt hij zijn grootouders op in Askram, een dorp in het Marokkaanse Rifgebergte. Chadli’s voornemen om in Askram tot rust te komen na een hectisch examenjaar, ontaardt in een huiveringwekkend avontuur.

Een gesigneerd exemplaar is te verkrijgen via Bento Uitgevers.

Podcast met Arjan Peters