Media

Chirurg Abdelali Bentohami opereert in moederland mensen die ziekenhuis niet kunnen betalen
Louis van Gaal had hem het liefst in het eerste van Ajax gezien, maar het pad van Abdelali Bentohami liep anders: hij werd chirurg. Want dát was zijn droom, zo zei hij ook in de kleedkamer tegen Van Gaal.Inmiddels is er een stichting, Santé Pour Tous, waarmee hij in Marokko mensen opereert die een bezoek aan het ziekenhuis niet kunnen betalen. Na de coronacrisis kan hij nu weer regelmatig terug naar het land. Abdelali is te gast bij Humberto.
Traumachirurg Abdelali Bentohami helpt zieken in Marokko
Abdelali Bentohami uit Oost kan zich sinds 2010 traumachirurg noemen. Hij speelde in de jeugd bij Ajax maar koos toch voor de medische wereld. Behalve in Nederland opereert Bentohami ook in Marokko. Dat doet hij met zijn stichting Santé Pour Tous. 
Abdelali te gast bij Tijd voor MAX

 

‘Niet elke Hollander die je boos aankijkt, discrimineert’

Dit ben ik Iedereen heeft verschillende identiteiten. Hoe worden we wie we zijn? Deze week Abdelali Bentohami (43), een chirurg die zijn studie bekostigde met voetballen.

Van jeugdspeler bij Ajax tot chirurg
Abdelali Bentohami is niet alleen voormalig jeugdspeler van Ajax, en chirurg, maar nu ook nog roman-schrijver. Z’n boek ‘De Wolf van Askram’ ligt in de boekhandels.
‘Chirurg worden was mijn belofte aan de arme mensen in de rij’

Tijdens één van die zomers liep hij langs het staatsziekenhuis in Al Hoceima, waarvoor mensen buiten in de rij wachtten. Dat waren mensen die van het platteland kwamen. ‘Ik vond hen zo zielig.

Volgens Louis van Gaal was hij voorbestemd voor Ajax, maar Abdelali Bentohami dacht daar anders over: hij werd arts
Als kind wist traumachirurg Abdelali Bentohami al dat hij arts wilde worden. Dus werd hij ontdekkingsreiziger in een voor hem compleet nieuwe wereld: die van kakkers en studenten.
Artsen gebruiken vakanties om zieken in Marokko te helpen
Het zijn meestal kleine operaties, maar ze maken een levensgroot verschil voor de allerarmsten van Marokko. De Amsterdamse chirurgen Abdelali Bentohami (37) en Ype Henry (62) offeren al hun vakanties op om zieken te opereren die geen geld hebben voor medische zorg.
Ontroerende beelden van arts die gratis zieke kinderen opereert in geboorteland Marokko
Abdelali Bentohami maakte op vijfjarige leeftijd een heftige situatie mee in Marokko, waardoor hij gelijk besloot wat hij later wilde worden: dokter. ”Ik zag massa’s mensen aan de ingang van het ziekenhuis liggen. Ik vroeg mijn vader wat er aan de hand was, want ik begreep het niet. Dat beeld heeft mij heel erg geraakt en gesterkt in de wil om daar later iets aan te gaan doen.”
‘Onbesneden mannen hoor ik veelvuldig klagen over hun voorhuid’
Abdelali Bentohami (39) is traumachirurg, besnijdingsarts en botoxprikker ineen. De allerarmste ongevalpatiënten behandelt hij in Marokko; besnijden, rimpels en lippen opspuiten doet hij in Amsterdam-West, in een van zijn twee privéklinieken. ‘Ik hou van oplappen.’
Kijkers diep onder de indruk van bijzonder verhaal arts in ‘De Reünie’
Deze week stond in NPO-programma ‘De Reünie het verhaal van Abdelali Bentohami centraal; een Nederlandse arts die in Marokko arme kinderen helpt.
Heldendokters: ‘Ik zie je in het eerste, Bentohami!”, riep Louis van Gaal, waarop ik antwoordde: “Ik wil geen voetballer worden, maar dokter’
Als je ernstig ziek bent, of je kind of een andere dierbare dat is, zoek je stad en land af naar díé dokter die voor jou tot het gaatje gaat. Die je helemaal vertrouwt en die jou nooit zal opgeven.
Abdelali Bentohami in programma De Reunie
Abdelali Bentohami gaat terug naar de 5 VWO klas van zijn middelbare school. Abdelali wist toen al dat hij chirurg wilde worden. in 2010 richtte hij stichting Sante Pour Tous op. Meerdere malen per jaar gaat hij naar Marokko om arme mensen gratis te opereren. Nu gaat hij een oud patientje opzoeken.
Fragment : Kaaskop of ….
Chirurg Abdelali Bentohami werd voor vele gezinnen uit Amsterdam-Oost als de dokter van dat ene gezin gezien. Status? Het is voor veel mensen van Marrokaanse komaf heel belangrijk, maar Abdelali voelt dat niet zo. ‘Misschien ben ik te verhollandst’. Zijn vader is als analfabeet naar Nederlands gemigreerd en heeft zijn zoon altijd voor ogen gehouden dat het belangrijk is om iets goeds met je leven te doen en de kansen te pakken ‘die hij niet heeft gehad’. Dat is hem gelukt!